А86 Артюх, Лідія Федорівна. Народне харчування українців та росіян північно-східних районів України [] : [монографія] / Л. Ф. Артюх ; [відп. ред. В. Ф. Горленко] ; Акад. наук УРСР, Ін-т мистецтвознав., фольк. та етногр. ім. М. Т. Рильського. - Київ : Наук. думка, 1982. - 112 с. : табл. - Бібліогр. в підрядковій прим. - 0.90 р.
Рубрики: Харчування--Традиційна культура--Україна--Наукові видання Харчування--Традиційна культура--Росія--Наукові видання Кл.слова (ненормовані): харчування українських селян -- харчування російських селян -- сімейна обрядовість -- повсякденні страви -- режим харчування -- обрядова їжа -- народне харчування Анотація: Предметом даного дослідження є культурно-побутові взаємозв'язки українців та росіян в галузі одного з найбільш виразних елементів матеріальної культури - народного харчування на території їх змішаного розселення. Утримувачі документа: ЖОУНБ ім. О. Ольжича Дод.точки доступу: Горленко, В. Ф. \ред.\; Академія наук Української РСРІнститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського Примірників всього: 1 ЧЗ (1) Свободны: ЧЗ (1) |
А86 Артюх, Лідія Федорівна. Звичаї українців у народному календарі [] / Л. Ф. Артюх ; [ред. В. Строля ; худож. оформ.О. Желєзняка]. - К. : Балтія-Друк, 2012. - 223, [1] с. : іл. - Покажч. страв: с. 220-222. - Бібліогр.: с. 223. - ISBN 978-966-8137-93-8 : 199.00 грн
Рубрики: Етнографія--Звичаї--Україна--Науково-популярне видання Народна культура--Історія--Україна--Науково-популярні видання Кл.слова (ненормовані): народний одяг -- народная одежда -- народна їжа -- народная еда -- сучасний побут -- современный быт -- страви -- блюда -- українська народна кухня -- украинская народная кухня -- українське народне харчування -- украинское народное питание -- історія харчування -- история питания -- святкова народна кухня -- праздничная народная кухня -- святкова їжа -- праздничная еда -- обрядова їжа -- обрядовая еда -- этнография -- история народной культуры -- історія народної культури Анотація: Історико-етнографічна харктеристика святкової та обрядової їжі, починаючи від Святого вечора напередодні Різдва й закінчуючи вечерею на святого Миколая, а також опис найхарактерніших для цих подій народних страв. Утримувачі документа: ЖОУНБ ім. О. Ольжича Дод.точки доступу: Строля, Віргініюс \ред.\; Желєзняк, О. \худож.\ Примірників всього: 7 АБ (1), ЧЗ (1), ФОНД (2), БГ (1), МИСТ (2) Свободны: АБ (1), ЧЗ (1), ФОНД (2), БГ (1), МИСТ (2) |
У45 Українська минувшина [] : ілюстр. етнограф. довідник / [А. П. Пономарьов та ін. ; гол. ред. С. Головко ; ред. Ю. Медюк]. - 2-ге вид. - К. : Либідь, 1994. - 256 с. : iл. - Авт. зазначено на звороті тит. арк. - Л-ра: с. 238-239. - Алф. покажч.: с. 240-252. - ISBN 5-325-00592-8 : 37000.00 крб, 15000.00 крб крб
Рубрики: Україна--Етнографія -- Довідкові видання Кл.слова (ненормовані): українське традиційне житло -- украинское традиционное жилье -- господарські заняття українців -- хозяйственные занятия украинцев -- українська кухня -- украинская кухня -- українське національне вбрання -- украинская национальная одежда -- сімейний побут українців -- семейный быт украинцев -- громадський побут українців -- общественній быт украинцев -- українська старовинна обрядовість -- украинская старинная обрядность -- народні знання українців -- народные знания украинцев -- світ уявлень українців -- мир представлений украинцев -- світ вірувань українців -- мир верований украинцев Анотація: Книга - своєрідна енциклопедія традиційної культури та побуту українців. Утримувачі документа: ЖОУНБ ім. О. Ольжича Дод.точки доступу: Пономарьов, Анатолій Петрович; Артюх, Лідія Федорівна; Косміна, Тетяна Володимирівна; Бетехтіна, Т.; Головко, Світлана \ред.\; Медюк, Юрій \ред.\ Примірників всього: 10 ЧЗ (3), АБ (3), ФОНД (2), БГ (1), МИСТ (1) Свободны: ЧЗ (3), АБ (3), ФОНД (2), БГ (1), МИСТ (1) |
П38 Плесконос, Андрій Аркадійович. Національна кулінарна спадщина України [] / А. А. Плесконос, Н. Л. Писаренко ; [голов. ред. В. Строля ; худож.-оформ. О. Андрощука]. - Київ : Балтія-Друк, 2021. - 149, [3] с. : іл., фот. - Авт. зазначено на звороті тит. арк. - ISBN 978-617-516-050-3 : 650.00 грн
Рубрики: Кухня українська--Культурна спадщина--Науково-популярні видання Кл.слова (ненормовані): державна програма 2021 -- українське сало -- спосіб зберігання продуктів -- страви української національності -- соління -- салати -- язичницька їжа -- українське м'ясо -- картопля як їжа -- християнські свята -- страви українських козаків -- секрети українського смаку -- здорова їжа -- пісні страви -- традиції застілля Анотація: Повсякденна їжа, така як борщ і вареники, поряд з іншими культурними символами, є носіями національного гена, який може багато розповісти про минуле українців і України. Утримувачі документа: ЖОУНБ ім. О. Ольжича Дод.точки доступу: Писаренко, Наталія Леонідівна; Артюх, Лідія Федорівна; Строля, Віргініюс \ред.\; Андрощук, Олександр \худож.\ Примірників всього: 1 ВВ (1) Свободны: ВВ (1) |